top of page

טיפול EMDR

הפיכת זיכרונות קשים לעבר

צרו קשר

פוסט טראומה EMDR

טכניקת הטיפול בטראומה / פוסט טראומה באמצעות EMDR מיועדת למתמודדים עם טראומות ובתופעות פוסט טראומה הנובעות ממקורות שונים כגון: תאונות דרכים, פעולות איבה, התעללות מינית, לידה טראומטית, מוות של אדם קרוב ועוד.


במהלך טיפול פוסט טראומה עובדים על הפיכת זיכרונות קשים מהעבר המשפיעים על החיים בהווה לזיכרונות רגילים נטולי מטען רגשי וגופני שלילי.

הגיעה אלי מטופלת אשר חוותה לידה טראומטית (שיצרה בה פוסט טראומה), כאשר בסיומה עם הולדת התינוק ישר לקחו אותו הרופאים ממנה וחיברו אותו לצינורות ומכשירים. חלפה שנה מאז אותה הלידה אבל התמונה שהתינוק מחובר לצינורות ולמכשירים לא עוזבת אותה. היא מתקשה להשאיר את התינוק עם מטפלת/ביבי סיטר כיוון שהתמונה כ"כ חיה אצלה והיא לא מסוגלת להרפות ממנה.

טכניקת הרפוי בעזרת העבודה עם EMDR מאפשרת בסיום טיפול פוסט טראומה לחזור חזרה לאירוע אך ממקום של רוגע וקבלה. לאחר הטיפול היא יכלה להתבונן בסרט של אירוע הלידה ללא חיבור רגשי קשה ומאיים. היא יכולה לאפשר לעצמה לצאת קצת, ולהשאיר לאט לאט את התינוק עם מטפלת.

זה מדהים, וזה מאפשר לך לקבל חזרה את השליטה על חייך ממצב של פוסט טראומה למצב של חיי שיגרה רגועים, נוחים ונעימים.

דוגמא לטיפול

א'  נערה בת 18, נמצאת חודשיים לפני גיוס לצה"ל.

א' הגיעה לטיפול עקב חרדה קשה מרעשים חזקים (בומים). לאורך השנים היא פיתחה ושכללה דרכי המנעות שונים. כמו: בזמן צפירה להישאר בבית מתחת לשמיכה. הפעם היא הבינה שדרכים אלו כבר לא יהיו יעילות עבורה כי בצבא היא תיאלץ להשתתף במטווחים, ולכן פנתה לטיפול פסיכולוגי. הפסיכולוגית אשר ראתה כי אין שיפור בנוגע לחרדה ממטווח הפנתה את א' לטיפול ב EMDR.


א' הגיעה חסרת אמונה לטיפול ואף ביקשה אישור שיפטור אותה ממטווח. בפגישה ראשונה בדקנו את דרכי ההמנעות שהיא השתמשה בהם לאורך השנים יחד עם המחירים שהיא משלמת, כמו: המנעות מארועים שהייתה רוצה להשתתף בהם אך נמנעת מכיוון שהיא יודעת שאמור להיות בהם רעש חזק.

ושימת דגש על הפסדים בשרות הצבאי שיכולים להיות כתוצאה מחרדה זאת.

כמו: אי יכולת לשרת במקומות מסויימים שיכולים להיות בהם רעשים חזקים. כמו: טייסת. 
א' החליטה לנסות ולטפל בחרדה זאת.

 

בבדיקה מולה האם היה ארוע מסויים שהיא זוכרת כארוע מכונן שממנו התחילו הפחדים היא ענתה שאינה זוכרת ארוע ספציפי. היא כן שיתפה שהיא השתתפה לפני מס' חודשים בסיום קורס מטקים של חבר שלה, כאשר במסגרת הטקס היו יריות של טנקים, היא התמוטטה.

היא תיארה חוויה זאת כחוויה כואבת במיוחד בבטן – עד כדי רצון למות. יש לציין שהפחד מבומים התחיל עוד לפני הארוע הזה, ולדבריה היה תמיד מאז שהיא זוכרת את עצמה.


ניסיתי לחשוף אותה לרעשים של סירנות, של נפצים, אך לא ממש התקדמנו.

ואז ביקשתי ממנה שוב לתאר את החוויה שחוותה כאשר הייתה בטקס הצבאי.
התחברתי לחוויה שלה בטקס הצבאי בו תיארה את הכאב בבטן. הרי אנו יודעים שרעש זה לא דבר שכואב..

ושאלתי אותה מתי הייתה הפעם הראשונה שהיא זוכרת חוויה קשה של כאב כל כך חזק בבטן. לדבריה, כשהייתה בת 3 או 4, היא זוכרת שהלכה לבדיקת דם יחד עם אחיה הגדול ממנה בשנה. היא זוכרת שהיא צרחה ואחיה צרח. צעקות חזקות במיוחד. והחזיקו לה את היד והיא לא יכלה לברוח וכולה הייתה כואבת.

אין לה שום זכרון מהגיל הזה – רק את הזיכרון הזה.

 

לאחר שעשינו עיבוד של הזיכרון והחוויה, א' יכלה להתחיל להתמודד עם היכולת להיחשף לרעשים. ובפגישה אחת שנערכה במטווח – היא יכלה לשמוע את רעש היריות, היא ניגשה לכלי הנשק , נגעה בו וירתה וירתה וירתה...
ולדבריה זאת הייתה חוויה מדהימה. צילמתי אותה במטווח – כמזכרת ליכולת שלה להתמודד עם חרדות...

 

בנוסף לכך ... מתברר כי א' סבלה גם מחרדות מחיסונים. ולאחר הטיפול ב EMDR היא ניגשה לעשות חיסונים לקראת הגיוס על מנת שלא תצטרך לעבור חיסונים בלשכת הגיוס, היא תיארה לי כי זאת הפעם הראשונה שלא נכנסה ללחץ בזמן החיסונים...

שני עמרם

בעלת תואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית, מטפלת אישית, מינית, זוגית ומשפחתית מוסמכת, עם ניסיון מעל 20 שנה (במגזר הדתי והחילוני), אוכל לסייע לך בהתמודדות עם קבלת החלטות בצמתים השונים בחיים

bottom of page